tisdag 19 oktober 2010

12.

"Ät hummer. Ät fisk Ät musslor. Ät krabba. Njut av havets delikatesser. Men gör det med förstånd, då flera olika miljöproblem är länkade till fisk och skaldjur.
Rovfiske hotar många arter. Var därför försiktig med att välja bland annat torsk, tonfisk, haj och hälleflundra.
Vissa fiskar har förhöjd halt av miljögifter. Därför ska du exempelvis nöja dig med att äta fet östersjöfisk en gång i veckan.
Vilken som ska bli just din delikatess beror till en del på var du bor. Prata med din fiskhandlare, undersök utbuudet i din butik, läs på, fråga efter miljömärkt fisk.
En tanke. Sverige har över 230 mil kust, närmare 100 000 sjöar och fler än 2,3 miljoner fritidsfiskare. Hur svårt kan det då vara att undvika fiskpinnar av vitfisk som rovfiskats i Atlanten och därefter skeppats fram och tillbaka till Kina för att fileas och paneras? Hur svårt kan det då vara att låta bli att handla nilabborre från Victoriasjön fiskad under sämsta tänkbara förhållanden? Hur svårt kan det då vara att låta bli att bidra till förstörelsen kust- och artskyddade asiatiska mangroveträsk i jakten på jätteräkor?
Stekt mandelpotatis med gräddfil, persilja och små bitar hemrökt abborre är dessutom utsökt.
Men kräv först av din vattenvårdande politiker att vattnet där abborre simmat är analyserat och resultatet öppet redovisat."

Johan Tell, 100 sätt att rädda världen, 2007

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar